Stagedeskundige roept op: versoepel ‘dichtgetimmerd’ stagestelsel

Volgens stagedeskundige Maarten Brand moet het systeem van erkenningen van leerbedrijven versoepeld worden, zo schrijft hij in de Volkskrant. Er heerst een stagetekort in Nederland en het toelaten van studenten uit meerdere sectoren bij hetzelfde leerbedrijf zou dit tekort deels kunnen oplossen. Dit meldt MBO Today.

Binnen het huidige systeem mogen werkgevers die als leerbedrijf erkend worden alleen stages aanbieden aan een specifiek soort opleidingen. “Logisch dat een student autotechniek niet gaat stagelopen bij een accountantskantoor. Maar wil je als horecastudent bij de receptie van een autobedrijf werken om mensen te leren ontvangen? Kan niet zomaar. Wil je als commercieel student in de zorg aan de slag? Kan ook niet zomaar”, aldus Brand in zijn opiniestuk. Hij pleit er voor dat het systeem drastisch aangepast moet worden en dat leerbedrijven brede erkenningen moeten krijgen, waarbij ze ook studenten van andere richtingen stageplekken kunnen bieden.

Flexibele arbeidsmarkt

Niet alleen zou dit een stap in de goede richting zijn wat betreft het oplossen van het stagetekort, ook zou het andere voordelen hebben, aldus Brand. Volgens hem zou een versoepeld systeem beter inspelen op de flexibele arbeidsmarkt van tegenwoordig. Veel vakken vragen om algemene vaardigheden, zoals ondernemerschap en flexibiliteit, die in veel verschillende sectoren opgedaan kunnen worden. Het dichtgetimmerde systeem is daardoor in feite niet meer nodig.

Stage lopen in een andere branche

Ook andere deskundigen pleiten voor soepelere stages en creatieve oplossingen voor stagetekorten. Zo vindt voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof dat stages ingevuld moeten kunnen worden in andere branches: “Een student die geen plek kan vinden bij een logistiek bedrijf, kan wellicht aan de slag bij de goederenafhandeling van een groot ziekenhuis. En studenten die hun stage verliezen in de detailhandel, kunnen mogelijk tijdelijk terecht bij tuincentra en bouwmarkten.”

Door: Nationale Onderwijsgids