TOFA-regeling gaat vooral naar werkenden tussen de 18 en 27 jaar

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel van hen werken via uitzendbedrijven of in de horeca. Dit meldt UWV.

Tot en met 26 juli was het mogelijk om een aanvraag in te dienen. De regeling is opgezet om flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten die als gevolg van de coronacrisis inkomensverlies hebben geleden, maar geen aanspraak kunnen maken op een WW, bijstand of andere sociale zekerheidsregeling van een inkomen te voorzien. In totaal heeft UWV ruim 23.000 aanvragen voor de TOFA-regeling ontvangen. Een groot deel van de mensen die recht heeft op de regeling heeft de tegemoetkoming van 1650 euro bruto al op hun rekening staan. De aanvragen die afgelopen week zijn gedaan moeten nog worden uitbetaald.
 
Ruim de helft van de aanvragen is afgewezen omdat niet werd voldaan aan de voorwaarden. Zo was bij 12,5 procent van de afgewezen aanvragen geen sprake van een minimaal inkomstenverlies van 50 procent. Ruim 56 procent van de afgewezen aanvragen komt doordat mensen te weinig salaris hebben ontvangen in februari of te veel in april. Daarbij week het loon van 98% van de afgewezen aanvragers meer dan 5% af van de wettelijke inkomensgrenzen van minimaal 400 euro in februari en maximaal 550 euro in april.
 

Website en adviestool goed bezocht

UWV heeft de regeling zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht. Onder andere via organisaties die dichtbij de mensen staan die mogelijk voor de regeling in aanmerking komen, denk hierbij aan uitzendbedrijven, DUO en vakbonden. De ingezette campagne op social media is ook door veel mensen gezien en gedeeld. De pagina UWV.nl/TOFA is de afgelopen periode meer dan 184.000 keer bezocht en bijna 98.000 keer is de adviestool geraadpleegd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids