Normal_kerst

Groningse studentenverenigingen, kerken en burgerinitiatieven slaan de handen ineen: ze willen 500 minimahuishoudens een kerstpakket geven en 100 dak- en thuislozen een dinerbon. Alle hulp en donaties zijn welkom, zeggen de organisatoren Marten Duit (Student & Stad) en Evert Sulman (Kwartiermakers). Kerst050 is een initiatief van Sulman als onderdeel van Missie050, een startend netwerk van stadjers, organisaties en kerken die de bloei van de stad zoeken. Dit meldt Gemeente Groningen.

Sulman: “We komen bij allerlei burgerinitiatieven mensen tegen die het niet breed hebben, zoals vluchtelingen bij Groningen Verwelkomt, vrouwen met een prostitutieverleden in Het Overweeghuis of andere mensen met een uitkering bij Stadshelden. Dit kunnen we niet snel oplossen. Maar we kunnen wel samen met stadjers en studenten ervoor zorgen dat iedereen een fijne kerst heeft.” In het kerstpakket komen producten waarmee huishoudens een fatsoenlijke maaltijd kunnen maken. 
 

Thuis bezorgen

Inmiddels doen al 25 verschillende organisaties mee aan Kerst050, waaronder studentenverenigingen en de politieke partij Student & Stad. Alle andere hulp is volgens de organisatoren nog steeds welkom. 
 

Goede producten

Fysieke producten ontvangt de organisatie liever niet. Sulman: “Een jaar geleden maakten we pakketten voor vluchtelingen. We kregen toen veel tweedehands spullen. Goed bedoeld natuurlijk, maar we konden er niet veel mee. Daarom zien we graag dat mensen geld doneren. Daarmee kunnen we goede producten kopen. We zijn in gesprek met diverse supermarkten.”
 

Dak- en thuislozen

Kerst050 wil op 23 december alle kerstpakketten rondbrengen. “De adressen krijgen we van de voedselbank, van kerkgenootschappen en van Groningen Verwelkomt, een initiatief dat zich inzet voor de integratie van vluchtelingen. En ‘Straatwijs’ helpt dinerbonnen aan dak- en thuislozen te geven.”
 
Wil je doneren, aanmelden als vrijwilliger of meer informatie? Kijk op www.kerst050.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids