Normal_studenten__laptop__digitaal__hbo__uni__studeren__werken__groep

Studenten van Wageningen University en van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten zijn het meest tevreden over hun eigen opleiding. Dat blijkt uit de nieuwe editie van Beste studies, het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad en onderzoeksinstituut ResearchNed naar de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs. Dit meldt Elsevier Weekblad.

Zowel de universiteiten als hogescholen worden ingedeeld in drie categorieën. Zo zijn er ‘brede’, ‘specialistische’ en ‘technische universiteiten’. De beste brede universiteit is Universiteit Utrecht, de beste hogeschool met een breed aanbod van opleidingen is Avans Hogeschool. Beste technische universiteit is Technische Universiteit Eindhoven
 
Voor hogescholen zijn er eveneens de categorieën ‘breed’ en ‘specialistisch’ en daarnaast ‘kunstopleidingen’. Van de hogescholen met een beperkt ‘specialistisch’ aanbod aan opleidingen delen Breda University of Applied Sciences en HAS Hogeschool de eerste plek.
 
De beste docenten zijn te vinden bij Wageningen University, University College Maastricht en Avans Hogeschool in Den Bosch volgens de studenten. Zij waarderen de bekwaamheid en inzet van hun hoogleraren en docenten, de bereikbaarheid van docenten buiten collegetijd en de begeleiding bij onder meer stages.
 
Het onderzoek naar Beste studies bestaat sinds 1994 en is voornamelijk bedoeld om scholieren in hun examenjaar een goede keuze voor een bacheloropleiding te laten maken. Voor bachelorstudenten zijn de uitkomsten belangrijk voor het kiezen van een masteropleiding. In totaal heeft Elsevier Weekblad ruim 2.100 opleidingen met elkaar vergeleken. Daarbij is gekeken naar de Nationale Studentenenquête die bijna 300.000 studenten invulden. Zij beoordeelden zowel de faciliteiten, het onderwijs zelf als de organisatie binnen hun opleiding en onderwijsinstelling.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids