Normal_werken_typen_bloggen_studeren_laptop_computer_freelance_zzp

Promotie op het werk komt drie keer vaker voor bij een hoogopgeleide man van 35 jaar of jonger. Mannen die ouder zijn, laagopgeleiden of vrouwen promoveren en stuk minder vaak. Van discriminatie is echter totaal geen sprake. Dat melden CBS en het AD.

Jonge hoogopgeleide mannen tot 35 jaar kregen de laatste twee jaar 25 procent vaker een hogere functie dan bijvoorbeeld mannen van 55 tot 65 jaar. Bij deze laatste groep maakt nog maar zo’n 5 procent een carrièreswitch. Verder blijkt dat 1 op de 5 hoogopgeleiden promoveert en dat dit voor laagopgeleiden geldt voor 1 op de 7. Ten slotte blijkt dat mannen vaker promoveren dan hun vrouwelijke collega’s. 1 op de 6 mannen maakt een promotie op zijn werk mee, terwijl dat voor vrouwen bij 1 op de 8 het geval is.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zegt dat er geen sprake is van discriminatie. De verschillen kunnen op logische wijze worden verklaard. Zo blijkt dat vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen en promoties twee keer vaker voorkomen bij werknemers die een volledige baan hebben.
Verder maakt het uit in welke branche iemand werkzaam is wat betreft de kans op promotie. Volgens Van Mulligen is die kans voor vrouwen kleiner, omdat zij vaker werken in branches waar minder doorgroeimogelijkheden zijn.

Zelfs het verschil in promotie tussen jonge en oudere werknemers is volgens Van Mulligen geen vorm van discriminatie, omdat jonge werknemers onderop beginnen. Op die manier is het relatief makkelijk om snel hogerop te komen. Omdat oudere werknemers die stappen vaak al hebben doorlopen, is het voor hen moeilijker om door te groeien.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids