Weerstand tegen kindonvriendelijke sneltest: ouders prefereren speekseltest

Ouders laten hun kinderen eerder en vaker testen wanneer dat kan met een kindvriendelijke speeksel sneltest. Dat blijkt uit onderzoek van Goffin Molecular Technologies onder ouders en verzorgers van basisschoolkinderen. Meer dan de helft van de ouders geeft aan dat hun kinderen bang zijn voor een test op basis van een keel- of neusswab. Dit meldt Goffin MT.

“Over het algemeen is het vertrouwen in sneltests hoog”, zegt Goffin-directeur Eric van Vught. Maar veel belangrijker vinden de ouders echter of het testen zelf door kinderen als traumatisch wordt ervaren. Het afnemen van keel- of neusswabs met een wattenstaaf  is invasief en onaangenaam. De speekseltest is daarom duidelijk favoriet bij de ouders, zo blijkt, en dan nog het liefst wanneer die test afgenomen wordt in een bekende omgeving waar het kind zich veilig voelt. Veel, vooral jonge kinderen vinden het eng om getest te worden door mensen in beschermende kleding. Testen in de thuisomgeving heeft daarom duidelijk de voorkeur bij ouders. Ruim 70 procent geeft aan het vervelend te vinden om met een kind naar een testlocatie te gaan. Eenzelfde percentage van de respondenten zegt dat ze een speeksel sneltest prefereren boven een andere test.
 
Het testen van basisschoolkinderen gebeurt tot op heden uitsluitend op vrijwillige basis bij kinderen die in quarantaine zijn omdat zijzelf of een klasgenoot in contact zijn geweest met een besmette persoon. Leerlingen en onderwijspersoneel die zich niet laten testen mogen pas na tien dagen uit quarantaine, mits ze geen klachten hebben. Wanneer echter tijdens een test geen coronabesmetting wordt vastgesteld, kan die verplichte quarantaineperiode tot vijf dagen teruggebracht worden. Kinderen kunnen daardoor eerder naar school en zijn minder afhankelijk van online onderwijs.
 
Door: Nationale Onderwijsgids