Normal_duits435

Het landelijke subsidiëringsplan om Drentse en Groningse arbeidskrachten in Duitsland aan het werk te zetten heeft tot nu toe nog geen positief resultaat opgeleverd. In onze buurlanden zouden zij sneller aan een baan komen vanwege de grotere vraag naar werknemers. Bemiddeling op kleinere schaal lijkt echter wel voeten in de aarde te hebben. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Het plan van bijna 5 miljoen euro dat is opgesteld kreeg als naam 'Grenzenloos Werken'. Vijf grensregio's in Nederland kregen elk een miljoen euro te besteden. Niet alleen Groningen en Drenthe vallen daaronder, ook Noord-Brabant, Limburg en Zeeland waren onderdeel van het plan dat uiteindelijk 800 banen in Duitsland en België moest opleveren.

Waarom de plannen tot dusver op niets uitlopen heeft volgens Margreet van Beem, woordvoerder van minister Asscher van Sociale Zaken, te maken met de terughoudendheid van onze buurlanden. De Nederlandse regelgeving zou te veel afschrikken. Bovendien zijn de verschillen in taal en cultuur soms een sta in de weg.

Voor ruim 300 Drenten met een WW- of bijstandsuitkering lag de toekomst in Duitsland. Maartje Bos van provincie Drenthe erkent dat de praktijk een ander beeld schetst dan oorspronkelijk de bedoeling was. Toch wil Bos vooral positief blijven. Dat de landelijke politiek aandacht geeft aan het plan en dat er speciaal hiervoor een projectbureau is opgericht, is volgens haar een goed teken. Ook projectleider Arnoud Hoogsteen van FNV wil niet meteen de handdoek in de ring gooien. Volgens hem zijn de onderhandelingen met het ministerie nog volop in gang en is het logistieke gedeelte nog niets eens afgerond.

Aan de andere kant heeft het bemiddelingsproject ‘Werken in Duitsland’ inmiddels wel al tot succes geleid. Deze samenwerking tussen de provincie Drenthe, de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Hardenberg, het UWV en de Eems Dollard Regio (EDR), heeft al ongeveer 260 mensen over de grens aan werk geholpen. Tot nog toe lijkt deze bemiddeling dus beter aan te slaan dan het subsidiëringsproject 'Grenzenloos Werken'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids