Normal_jet_bussemaker_minister_ocw_rijksoverheid

Meer vrouwen zijn economisch zelfstandig, het verschil tussen vrouwen en mannen in arbeidsparticipatie neemt af en het verschil in uurloon is kleiner geworden. Dit schrijft minister Bussemaker in een brief over de opbrengsten van haar emancipatiebeleid aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel en waarschuwt de minister om niet te denken dat de emancipatie af is: “Emancipatie is een werkwoord, dit moet je blijven onderhouden.” Dit meldt Rijksoverheid.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de arbeidsdeelname van de Nederlandse vrouwen. Mede hierdoor is het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in 10 jaar tijd van 46 procent naar 54 procent gestegen. De projecten om vrouwen bewust te maken van het belang van economische zelfstandigheid zoals Kracht on Tour en EVA krijgen daarom ook dit jaar een vervolg.  
 
In 58 procent van de gezinnen heeft de man een fulltime baan en de vrouw een parttime baan, het zogenaamde anderhalf verdienersmodel. Ook het verschil in arbeidsdeelname tussen vrouwen en mannen is een flink stuk kleiner geworden. 73 procent van de werkende vrouwen heeft een deeltijdbaan al worden de deeltijdbanen steeds groter. Hoewel mannen gemiddeld nog altijd meer verdienen dan vrouwen is het verschil in uurloon sinds 2008 wel afgenomen. 
 
In de wetenschap is er voor vrouwen nog een wereld te winnen. Nu is slechts 17 procent van de hoogleraren vrouw.  Minister Bussemaker maakte onlangs bekend dat zij 5 miljoen euro investeert om dit jaar 100 vrouwelijke hoogleraren te laten benoemen. Ook de universiteiten hebben toegezegd de komende jaren 200 extra vrouwelijke hoogleraren te benoemen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids