Normal_vakcollege_vmbo_mbo

Noord-Nederland moet een proeftuin worden voor slimme fabrieken. Dat is het doel van een samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen. In het Smart Industry Fieldlab ‘Region of Smart Factories’ leggen zij zich de komende vier jaar toe op de versterking en het toekomstbestendig maken van de maakindustrie met behulp van nieuwe ICT-toepassingen. Deelnemers en overheden trekken hier gezamenlijk ruim 20 miljoen euro voor uit. Het programma moet 600 nieuwe banen opleveren. Dat meldt provincie Groningen.

In Noord-Nederland is veel kennis aanwezig over slimme productie. Die kennis zit vooral bij een kleine kopgroep van (grote) bedrijven. De Region of Smart Factories is georganiseerd rondom een aantal daarvan, zoals Philips Drachten, Fokker Hoogeveen en CIG Central Industrygroup Groningen. Deze zijn al volop bezig met technologische ontwikkelingen zoals robotisering, 3D-printen en digitale productieprocessen. De essentie van Smart Industry is dat apparaten zichzelf en elkaar gaan aansturen. Hierdoor kunnen productieprocessen efficiënter en tegen lagere kosten verlopen en wordt het voor bedrijven weer aantrekkelijk om hun producten niet meer in lagelonenlanden, maar weer gewoon in Nederland te maken. Dat is goed voor de werkgelegenheid in het Noorden. Dat levert niet alleen banen op bij de grote bedrijven, maar ook in het mkb.

Gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen: "We hebben hard ons best gedaan om het regionaal mkb bij dit project te betrekken, om zo ook banen op mbo-niveau voor onze regio te behouden en ook nieuwe banen te creëren.” Het programma is ontwikkeld door de NOM en bestaat uit verschillende onderdelen. In tien pilotprojecten stellen de koplopers hun bedrijf beschikbaar als praktijkomgeving en werken ze samen met andere bedrijven en kennisinstellingen aan het verder ontwikkelen van nieuwe technologieën. De kennis uit het project wordt verder verspreid via de kennisinstellingen, een kenniscentrum en via een platform waaraan geïnteresseerde bedrijven kunnen deelnemen.

Het Smart Industry Fieldlab Region of Smart Factories wordt gefinancierd door 33 noordelijke bedrijven en kennisinstellingen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen, de gemeente Smallingerland en het ministerie van Economische Zaken.

© Nationale Onderwijsgids