Normal_handicap

Drie maatschappelijke organisaties en ondernemers bieden vanaf januari 2016 ieder een uniek aanbod voor arbeidsmatige dagbesteding in Venray. Kwetsbare mensen en mensen met een arbeidsbeperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier werkzaamheden verrichten die passen bij hun mogelijkheden. Ze worden hierbij intensief begeleid. Dit biedt een goede basis om vervolgens door te ontwikkelen naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een opleiding of betaald werk. Dat meldt gemeente Venray.

 Wethouder Lucien Peeters vindt deze pilot van zeer groot belang: “Ik ben trots op de mooie initiatieven waarmee organisaties zich hebben aangemeld voor deze pilot. Voor mensen met bepaalde vaardigheden en motivatie kan het een groot verschil maken of ze naar een reguliere dagbesteding gaan of dat ze een zekere mate van arbeid verrichten. Ze ontwikkelen zichzelf én leveren een bijdrage aan de maatschappij.”

De organisaties en hun concepten voor arbeidsmatige dagbesteding zijn erg divers. Samenwerkingsverband Moj Venroj organiseert werkzaamheden op het gebied van groenvoorziening, productie en een klussendienst en verzorgt begeleiding vanuit kennis en expertise op het gebied van GGZ. De Kans is een bedrijf gericht op productie en facilitair en organiseert job coaching op de werkvloer. Woodproducts biedt deelnemers de mogelijkheid om ervaring en ritme op te doen in de houtbewerking met gedegen begeleiding. Kortom: diverse mogelijkheden voor kwetsbare inwoners van Venray. Ze werken daarbij allemaal aan de persoonlijke groei van deelnemers en doorstroom naar een plek in de samenleving (betaald of onbetaald).

De initiatieven maken onderdeel uit van een pilot van één jaar. Doordat ze allemaal een verdienmodel hebben ontwikkeld worden ze slechts deels gesubsidieerd door de gemeente. Het doel is om enerzijds nieuwe innovatieve vormen van arbeidsmatige dagbesteding te creëren die bijdragen aan de ontwikkeling van kwetsbare burgers. Het gaat dan om mensen die (nu nog) onvoldoende perspectief hebben op betaald werk. 

© Nationale Onderwijsgids