Normal_zaken_zakenmannen_werk

Hoogopgeleiden die switchen van werkgever geven aan dat een oninteressante baan (43 procent), gebrek aan groeimogelijkheden (43 procent) en weinig waardering (29 procent) het meest hebben bijgedragen aan hun vertrek. Laagopgeleiden noemen, naast deze factoren, vooral een te laag salaris, geen ruimte om werk- en privétijd flexibel in te richten en een tekort aan ontwikkelmogelijkheden als redenen om te veranderen van werk. Dit blijkt uit onderzoek van Yacht, zo meldt de organisatie.

Werkgevers die op zoek zijn naar hoogopgeleide professionals doen er goed aan vooral te laten zien dat het bij hen goed verdienen is (64 procent), dat de werksfeer goed is (52 procent) en dat het qua inhoud van het werk (50 procent) helemaal snor zit. Dit blijkt uit een continu online onderzoek van Yacht naar de beweegredenen van hoogopgeleiden, aangevuld met onderzoeksresultaten van de Randstad Award 2015 door onderzoeksbureau ICMA.

Populaire branches om een vervolgstap naar te maken zijn: onderwijs en wetenschap (29 procent), gezondheidszorg (27 procent), maatschappelijke dienstverlening (25 procent) en overheid (23 procent). Non-profit organisaties zijn daarmee erg populair. Opvallend is dat een branche waar momenteel veel werk in is: IT, niet per definitie populair is bij hoogopgeleiden. IT staat net binnen de top 10 van de gewenste branches (15 procent).

Fulltime werk is, ondanks dat er jaarlijks meer parttime banen beschikbaar komen, nog steeds erg populair. Bijna de helft (48 procent) van de hoogopgeleiden geeft aan voorkeur te geven aan een fulltime dienstverband. Ton Hopmans, algemeen directeur van Yacht over de uitkomsten: "Om talentvolle professionals aan te trekken, is het dus vooral zaak om te laten zien dat de functies binnen jouw organisatie interessant zijn voor hoogopgeleiden. En dat je als professional echt inhoudelijk wordt uitgedaagd. Salaris blijft belangrijk, maar niet onderscheidend. De uitkomsten van deze onderzoeken passen bij de overtuiging van Yacht dat werk dat er toe doet gelukkig maakt."

© Nationale Onderwijsgids