Normal_14080023280098_1

(Novum) - Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal opnieuw licht gestegen. Na de groei van zevenduizend banen in de eerste maanden van dit jaar groeide de vraag naar personeel tussen april en juni met vierduizend arbeidsplaatsen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het is voor de vierde keer op rij dat het aantal vacatures hoger uitvalt dan een kwartaal eerder. Vooral in de commerciële dienstverlening steeg het aantal beschikbare banen, zo berekende het CBS. In de detailhandel groeide het aantal vacatures bijvoorbeeld doordat consumenten vaker naar de winkel gaan. Daardoor is meer personeel nodig.

Ook zakelijke dienstverleners hadden meer banen beschikbaar, een toename die vooral te danken is aan uitzendbureaus. Door het aantrekken van de uitzendmarkt - waar de werkgelegenheid al tijdlang toeneemt - hebben de bureaus zelf namelijk ook meer werknemers nodig. Bij andere bedrijfstakken groeide het aantal nog niet gevulde banen nauwelijks.

Door de stijging komt het aantal openstaande vacatures uit op 185 duizend. Dat is een toename van 23 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. Een stijging van het aantal vacatures leidt echter niet meteen tot een daling van de werkloosheid. Voor sommige arbeidsplaatsen is het moeilijk om op korte tijd een geschikte kandidaat te vinden.