Normal_vacatures

(Novum) - Nederlandse bedrijven willen de komende jaren nog meer gebruik gaan maken van flexwerkers. Meer dan de helft van alle bedrijven zegt de komende twee jaar meer flexibele contracten te gaan hanteren. Dat staat in een onderzoek dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Nederland is volgens de onderzoekers internationaal gezien nu al een van de koplopers op het gebied van flexwerken. Van de ruim zeshonderd onderzochte bedrijven gaf 86 procent aan met tijdelijke contracten te werken. Daarnaast nam bijna een derde van de bedrijven uitzendkrachten aan en zette een kwart van de ondernemers zzp'ers in.

In totaal staan bijna 1,3 miljoen Nederlanders te boek als flexwerker, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek twee weken geleden. Daarnaast zijn er nog ruim 1,1 miljoen zelfstandigen, tegen ruim 4,9 miljoen vaste werknemers.

Veel flexwerkers zouden liever een vast contract hebben bij hun werkgever, zo lieten zij de onderzoekers weten. Ongeveer acht op de tien uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract zouden hun baan opzeggen voor een vaste aanstelling. Voor hen is het werken als flexibele kracht 'noodgedwongen', aldus de onderzoekers.

Voor zelfstandige ondernemers geldt dat minder, maar ook veel zzp'ers zouden hun bedrijf opheffen als ze ergens een vaste baan konden krijgen. Wie wel een vaste baan heeft, is doorgaans ook positiever over zijn werk. Vooral de mogelijkheid tot scholing of het volgen van cursussen speelt daarbij mee.

Volgens Asscher sluiten de resultaten van het onderzoek naadloos aan bij zijn plannen om flexwerkers meer zekerheid te bieden. Ook wil de PvdA-bewindsman de flexibele krachten een grotere kans geven om door te stromen naar een vast contract.