Normal_13819160870011_1

(Novum) - Malafide uitzendbureaus hebben de afgelopen anderhalf jaar voor meer dan negentig miljoen aan boetes en naheffingen opgelegd gekregen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook zijn bijna honderd mogelijk onbetrouwbare uitzendbureaus onderzocht.

De boetes en controles zijn onderdeel van de gezamenlijke aanpak van malafide uitzendbureaus door de overheid en de uitzendbranche. Onder meer de Inspectie SZW, de Belastingdienst en werkgevers- en werknemersorganisaties proberen daarmee sinds halverwege vorig jaar het aantal bedrieglijke uitzenders sterk terug te dringen.

De boetes zijn niet alleen opgelegd aan de malafide uitzendbureaus, maar ook aan de ondernemers daarachter. Op die manier willen de Belastingdienst en de inspectie voorkomen dat de ondernemers het bureau failliet laten gaan en de boete zo ontlopen. Uitzendbureaus die herhaaldelijk worden beboet, lopen het risico failliet te worden verklaard.

Naast honderd uitzenders zijn ook ruim 180 bedrijven die uitzendkrachten aannamen onderzocht, schrijft Asscher. De controleurs richten zich dan op de 'ergste uitwassen en complexe zaken'. Daarnaast heeft de Inspectie afgelopen anderhalf jaar in totaal dertienhonderd controles uitgevoerd bij uitzendbureaus en bedrijven die uitzendkrachten aannamen. In dertig procent van de gevallen was sprake van een overtreding.