Normal_euro_geld_betalen__9_

(Novum) - Wanneer de economische groei tegenvalt, mag het begrotingstekort volgend jaar mogelijk meer bedragen dan drie procent. Dat viel dinsdagmiddag op te maken uit de woorden van Eurocommissaris Olli Rehn, na afloop van een onderhoud dat hij in Den Haag had met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Voorwaarde is wel dat het kabinet doorgaat met structurele hervormingen om de overheidsfinanciën op orde te brengen, zoals de Europese Commissie eerder heeft aanbevolen. Ook moet sprake zijn van een 'onverwachte verslechtering' van de economische groei.

"Als de groei tegenvalt, is dat van invloed op het begrotingstekort", zei Rehn. De regels laten het dan toe om uitstel te verlenen voor het op orde brengen van het tekort, aldus de eurocommissaris. Hij wil echter eerst de cijfers van het Centraal Planbureau afwachten, net als het kabinet.

De Nederlandsche Bank (DNB) maakte maandag bekend dat de Nederlandse economie harder krimpt dan eerder werd verwacht. Dit jaar wordt een krimp voorzien van 0,8 procent, dat is 0,2 procentpunt sterker dan verwacht. Volgens DNB zijn zes tot acht miljard aan aanvullende bezuinigingen nodig.

Rehn hield verder vast aan zijn eis dat Nederland volgend jaar uitkomt aan een begrotingstekort van 2,8 procent. Hij omschreef dat als een 'veiligheidsmarge'. Dijsselbloem snapt zijn standpunt, maar onderschrijft het niet. Het kabinet streeft naar een tekort van drie procent, zoals de regels ook voorschrijven. "Het kost ons al veel moeite om de drie procent te halen", zei Dijsselbloem. Om 2,8 procent te halen, zou 'extra moeilijk' zijn.