Normal_daling_geld_minder_1

(Novum) - Werkgevers blijven onverminderd somber over de Nederlandse arbeidsmarkt. Met name werkgevers in de zakelijke dienstverlening verwachten komend kwartaal een krimpende werkgelegenheid. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Arbeidsmarktbarometer van uitzendconcern Manpower. Het is voor de vijfde achtereenvolgende keer dat dit onderzoek een negatief beeld geeft van de arbeidsmarkt.

Het aantal werkgevers dat een krimp van het personeel verwacht is groter dan het aantal dat een groei verwacht. Het netto werkgelegenheidscijfer komt in het onderzoek uit op een daling van drie procent, een jaar geleden was dat twee procent.

De bouwsector lijkt het dieptepunt gehad te hebben. De bouwers verwachten een krimp van het personeel met een procent, vorig kwartaal was dat nog zes procent. De publieke sector, waaronder de zorg, komt uit op een daling van drie procent. In de zakelijke dienstverlening wordt een krimp van negen procent verwacht. Vorig kwartaal was dat nog een groei van vier procent.

Europees gezien behoort Nederland tot de middenmoot, samen met landen als Frankrijk en België. In het Verenigd Koninkrijk (groei 5 procent) en Duitsland (vier procent) zijn de werkgevers het meest positief gestemd. In Italië is het sentiment het slechtst, de werkgevers verwachten daar een daling van tien procent werknemers.