logo Nivel

UTRECHT - Uit een kennissynthese van het NIVEL over de arbeidsparticipatie van mensen met een chronische ziekte of een beperking komt naar voren dat niet alleen de overheid, werkgevers en chronisch zieken zelf zich in moeten spannen voor meer arbeidsparticipatie, maar dat ook zorgaanbieders hier een grote rol in zouden moeten spelen.

Ongeveer 20 procent van de chronisch zieken zonder werk zou graag een betaalde baan hebben. Omdat zij vanwege hun beperking veelal niet fulltime aan de slag kunnen, zijn aangepaste omstandigheden als flexibele werktijden, dicht bij huis of thuis werken, aangepaste werkplek en takenpakket of extra scholing noodzakelijk.

In de NIVEL-kennissynthese worden vier voorwaarden geschetst voor overheid, werkgever, chronisch zieke werknemers en hun zorgverleners om de arbeidsparticipatie te vergroten, namelijk het voorkomen van uitval, het samen zoeken naar passende oplossingen, een actieve opstelling en een efficiënte planning van zorgafspraken.
 
Het beleid van de overheid en van werkgevers zou volgens NIVEL beter moeten zijn ingesteld op het voorkomen van uitval onder deze groep werknemers. Ook zou er werk gemaakt moeten worden van de problemen in logistiek en planning waar werkende chronisch zieken mee kampen, zoals gesloten poliklinieken buiten werktijden. NIVEL-programmaleider Mieke Rijken ziet daarom graag meer samenwerking tussen de verschillende partijen.
 
© Nationale Onderwijsgids