Normal_wet-en-regelgeving

De Participatiewet zal de re-integratie voor diverse groepen uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden moeten bevorderen. Omdat het wetsvoorstel Werken naar vermogen is vervallen, verandert er voorlopig niets voor mensen die nu gebruikmaken van de regelingen Wajong, Sociale Werkvoorziening (WSW) en de Wet werk en bijstand (WWB).

Pieter Ruyter, arbeidsdeskundige van USG Restart licht de hoofdpunten van de Participatiewet toe:
'In de Participatiewet voegt het kabinet de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong samen. De nieuwe wet houdt in grote lijnen het volgende in:

Wajong. Een Wajong-uitkering is per 1 januari 2014 alleen nog mogelijk voor mensen die helemaal niet meer kunnen werken. Met andere woorden, de mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Wie nog wel (deels) kan werken, valt dan onder de Participatiewet. Wie nu al een Wajong-uitkering ontvangt, wordt niet herkeurd. De uitkering wordt ook niet verlaagd.

WSW. Per 1 januari 2014 veranderen de voorwaarden voor een plaats in de Sociale Werkvoorziening. Wie nu in een sociale werkplaats werkt, wordt niet herkeurd. Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2014 zelf 30.000 ‘beschutte werkplekken’ (werken onder begeleiding, vaak intern) scheppen. Zij krijgen hiervoor geld van het Rijk. Op zo’n werkplek kan iemand het wettelijke minimumloon verdienen.

Loondispensatie. Voor iedereen die straks onder de Participatiewet valt (mensen met Bijstand, Wajong, WSW) geldt het systeem van de zogeheten loondispensatie. Dit betekent dat iemand onder voorwaarden onder het minimumloon aan de slag kan. Dat is altijd tijdelijk. Uiteindelijk moeten loon plus aanvullende uitkering samen even hoog zijn als het minimumloon. • Meer mensen met arbeidshandicap aan het werk. Bij grote werkgevers met 25 of meer werknemers moet in de toekomst 5% van het personeelsbestand bestaan uit mensen met een arbeidshandicap. Dit wordt vanaf 1 januari 2015 stapsgewijs ingevoerd. Werkgevers kunnen een boete krijgen als zij zich hier niet aan houden. Deze regeling geldt dus niet voor bedrijven met minder dan 25 werknemers.

Behandeling wetsvoorstel Participatiewet
Het gaat hier om voorgenomen beleid. De Participatiewet moet nog verder uitgewerkt worden. Daarna zal de Tweede Kamer het voorstel behandelen. Na goedkeuring door de Tweede Kamer moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelen en goedkeuren. De streefdatum voor inwerkingtreding is zoals gezegd 1 januari 2014.'

© Nationale Onderwijsgids