Normal_algemene_onderwijsbond_aob_logo

UTRECHT - De bezuiniging van 80 miljoen euro op de 17 kenniscentra voor beroepsonderwijs in Nederland gaat naar verwachting circa 1.200 banen kosten. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Kenniscentra zijn de schakel tussen theoretische kennis en praktische toepassing. Om die reden heeft zowel het onderwijs, als het bedrijfsleven flink geprotesteerd tegen de bezuinigingen, maar zonder resultaat.

Volgens André Steenhart, bestuurder van de AOb, betekent dit dat de ROC's de verantwoordelijkheid voor de stage zullen krijgen, alleen zonder daarvoor een budget te hebben. "Deze dramatische ingreep heeft onnodig verlies van banen en deskundigheid tot gevolg", aldus Steenhart, die daarmee zijn vrees voor een afname van de kwaliteit van het beroepsonderwijs en stages laat weten.

De druk vanuit de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) op het voorkomen van de bezuiniging was vruchteloos. "Hoewel de bezuiniging op de kenniscentra fors is, ben ik toch genoodzaakt haar uit te voeren", aldus minister Jet Bussemaker van OCW. Wel laat ze daarbij weten open te staan voor veranderingen in de uitvoering, waardoor daar mogelijk nog kwalitatieve winst te behalen valt.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem