lerarentekort convenant leerkracht

DEN HAAG - Een groot lerarentekort dreigt al jaren het onderwijs te verlammen. Toch blijft het tekort tot dusver binnen de perken. Dat komt voornamelijk doordat oudere docenten langer blijven doorwerken, zo blijkt uit de woensdag verschenen Beleidsdoorlichting Actieplan LeerKracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In primair en secundair onderwijs hielden 6.800 docenten door langer door te werken banen bezet, waar anders geen vervanging voor was geweest. Het gaat om 3.600 arbeidsplaatsen in het basisonderwijs en 3.200 fulltime banen in het voortgezet onderwijs.

Het Convenant Leerkracht werd in 2008 gesloten door schoolbesturen, onderwijsvakbonden en het ministerie. Het convenant moest grootschalige tekorten voorkomen door het verbeteren van de positie van docenten. Volgens de Algemene Onderwijsbond is van die verbetering weinig terecht gekomen, ondanks de investering van honderden miljoenen euro's.

Het rapport voorspelt een groot tekort aan leerkrachten in 2016. Als er geen actie wordt ondernomen zal dat tekort in de jaren daarna alleen maar toenemen.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink