Normal_mohammed_mohandis_pvda

DEN HAAG - Het bericht dat pas afgestudeerde docenten moeilijk aan werk komen, baart Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA zorgen. Zeker gezien berichtgeving vanuit de overheid waarschuwde voor een dreigend tekort aan gekwalificeerd onderwijspersoneel.

Hoewel het grootste deel van de afgestudeerden wel werk vindt in de onderwijssector, is Mohandis bang dat degenen die geen baan vinden hun heil elders gaan vinden en zo verloren gaan als potentiële leerkrachten. Eerder stelde hij daarom al Kamervragen over het tekort aan vacatures voor leraren.

De politicus ziet ook graag nader onderzoek naar de aard van de tekorten. Uit het onderzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kwam al naar voren dat er grote regionale verschillen zijn met betrekking tot de tekorten. Het is daarom goed om te kijken hoe deze verhoudingen liggen, en tevens te kijken naar de soort docent die vooral de dupe is.  Meer informatie hierover is volgens Mohandis noodzakelijk voor het vinden van creatieve oplossingen. Eind maart zal er in de Tweede Kamer een debat plaatsvinden over het lerarenbeleid, waar ook dit punt zal worden behandeld.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem