Vrouwelijke titel, functietitel, vrouwelijke sollicitanten

AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Universiteit van Sociale Wetenschappen in Warschau (Polen), blijkt dat vrouwen die gebruikmaken van een vrouwelijke functietitel als directrice of voorzitster, lager worden beoordeeld dan gebruikmaking van de equivalente mannelijke titel. Dat meldt Elsevier.

Voor het onderzoek werd aan 96 proefpersonen gevraagd sollicitanten voor een hoge functie te beoordelen. Daarbij moesten zij hun voorkeur voor een kandidaat aangeven.

Zowel mannelijke als vrouwelijke sollicitanten die gebruikmaakten van mannelijke functietitels kregen daarbij de hoogste beoordelingen. Vrouwelijke sollicitanten die de vrouwelijke aanspreektitel hanteerden, kwamen er minder goed van af.

Reden van de discrepantie is volgens de onderzoekers mogelijk de relatie van de vrouwelijke titel met feminisme, wat vooral door conservatieve beoordelaars als negatief kan worden ervaren. Ook kan het zo zijn dat de mannelijke titel het meest wordt gebruikt en daardoor herkenbaarder is, terwijl de vrouwelijke variant mogelijk wat vreemd aandoet.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem