Normal_basischool_lerares_kinderen_les_klas

UTRECHT - Terwijl de arbeidsmarktperspectieven voor nieuwe leraren in het basisonderwijs toenemen, heeft de pedagogische academie voor het basisonderwijs (pabo) te kampen met een afnemend leerlingenaantal. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De daling begon al in 2008 en bedroeg dit jaar 11 procent. Ook de academies voor lichamelijke opvoeding (alo's) en de lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs (hbo vo) laten een afname zien, hoewel de daling binnen de alo's zich beter verhoudt tot de kansen op de arbeidsmarkt. Kleine afdelingen, zoals natuurkunde en scheikunde, laten juist een groei zien van meer dan 20 procent.

De daling op pabo-opleidingen is vreemd. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt toont aan dat de perspectieven op de arbeidsmarkt voor pabo-studenten die nu beginnen erg goed zijn. Een mogelijke verklaring is de krimp die in verschillende regio's speelt, hoewel de daling zich ook buiten deze regio's voordoet. Andere redenen kunnen de invoering van de rekentoets zijn, die mbo-studenten mogelijk afschrikt, en de komst van de academische pabo, waar vwo'ers nu eerder naar doorstromen. De precieze redenen laten echter nog op zich wachten, omdat van deze instroom nog geen cijfers bekend zijn.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem