Sander Mantel (van Zadkine) en Renske Luntz (van roc Horizon College) hebben een zilveren medaille veroverd tijdens de Europese kampioenschappen voor het vakmanschap die in Lissabon zijn gehouden. De Nederlandse kampioenen verpleegkunde hebben het opgenomen tegen nationale kampioenen uit zes andere Europese landen.

EuroSkills is een Europees evenement waar honderden vakmensen in spé het tegen elkaar opnemen om de beste van Europa te worden in hun vakgebied.

Begin 2010 wonnen Sander en Renske de voorronde van de Calibris ZorgTopperwedstrijd die in hun regio werd gehouden. Vervolgens streden zij, samen met drie andere regionale winnaars, om de titel Calibris ZorgTopper, beste leerling-verpleegkundige van Nederland. Sander en Renske werden daar respectievelijk eerste en tweede en wonnen daarmee een ticket naar EuroSkills, Lissabon.

Tijdens EuroSkills hebben de kandidaten in verschillende casussen hun capaciteit op het gebied van medische handelingen en communicatie met de patiënt aan een internationale jury moeten tonen. De zilveren medaille is een bekroning op een jaar lang intensieve voorbereiding.

Calibris beoogt met de organisatie van de landelijke ZorgTopperwedstrijd en deelname aan de internationale wedstrijd een bijdrage te leveren aan de promotie van het vak Verpleegkunde. Dit alles met het oog op de te verwachten grote personeelstekorten in de sectoren Zorg en Welzijn die Nederland de komende jaren te wachten staan.

Het uiteindelijke doel is om jongeren en ouderen (zij-instromers) te interesseren voor een carrière in de sectoren Zorg of Welzijn.