RIJEN - De aanpak om voortijdig schoolverlaten in de gemeente Gilze en Rijen tegen te gaan, is succesvol. Tijdens het schooljaar 2005-2006 verlieten nog 86 jongeren uit Gilze en Rijen zonder diploma hun opleiding. In het schooljaar 2008-2009 lag dit aantal op 52.

Jongeren met een startkwalificatie op zak vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. Scholen, gemeenten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap proberen daarom zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie te laten halen. De gemeente Gilze en Rijen heeft daarom enkele jaren terug een aanvalsplan opgesteld om het voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk te verminderen. Omdat de gemeente Tilburg verantwoordelijk is voor een aantal regionale voorzieningen, gericht op het begeleiden van jeugdige uitvallers, zijn met deze gemeente afspraken gemaakt om uitvallers uit Gilze en Rijen trajecten aan te bieden op het gebied van school of werk. Tevens heeft Gilze en Rijen geregistreerde schoolverlaters binnen de gemeente benaderd om zo hun situatie in kaart te brengen.

De gemeente Gilze en Rijen gaat door met het plan 'Aanval op schooluitval', zodat in 2012 het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters nog minder is. Landelijk wordt gestreefd naar maximaal 35.000 schooluitvallers. In het schooljaar 2008-2009 lag dit aantal op een kleine 42.000.

Bron: BN DeStem