Normal_brief_geld_vijftig

In het najaar van 2022 kunnen ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag of gemeentelijke subsidie, een tegemoetkoming aanvragen. Het gaat om facturen die zij zelf hebben betaald voor opvang tijdens de derde coronaschoolsluiting van 21 december 2021 tot en met 9 januari 2022. Dit meldt Kinderopvang Totaal. 

De Tijdelijke tegemoetkomingsregeling Kinderopvang zonder overheidsvergoeding (TTKZO) is een tegemoetkoming voor de kinderopvangfactuur die ouders doorbetaalden tijdens periodes waarin de kinderopvang, buitenschoolse opvang (bso) en de gastouderopvang gesloten waren.

Facturen doorbetaald

Tijdens de sluitingsperioden is aan ouders gevraagd om de kinderopvangfactuur door te betalen. Hiermee behielden ouders hun plek op de kinderopvang, bleven kinderopvangorganisaties gefinancierd en konden zij ook noodopvang aanbieden. Ouders die de kinderopvang zelf betalen, zonder overheidsbijdrage, kunnen vanaf het najaar  2022 een tegemoetkoming aanvragen voor het doorbetalen van de factuur tijdens de laatste sluitingsperiode.

De doelgroep van de regeling is divers. Het gaat met name om gezinnen waar één ouder werkt en de ander niet, maar ook expats of huishoudens waarbij sprake is van ziekte. De tegemoetkoming wordt door de SVB op aanvraag verstrekt aan de persoon die de factuur heeft betaald en de factuur op zijn naam heeft staan. Dat kunnen ouders zijn, maar ook bijvoorbeeld grootouders of verzorgers van het kind. De hoogte van de tegemoetkoming wordt onder andere bepaald op basis van de facturen. De tegemoetkoming is per uur niet hoger dan de maximum uurprijs per opvangsoort.

Gemeentelijke regeling

Voor ouders die gebruikmaakten van de gemeentelijke regeling sociaal medische indicatie (SMI) en hun eigen bijdrage betaalden, kunnen ook een tegemoetkoming aanvragen. Zij moeten daarvoor niet naar de SVB, maar naar hun gemeente.

Door: Nationale Onderwijsgids