Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

In het onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) wordt de gastouderopvang weggezet als een risicovolle vorm van kinderopvang als het gaat om kwaliteit en veiligheid. Minister Asscher kan zich vinden in deze zienswijze en wil de kwaliteitseisen voor gastouders gelijktrekken met die van de reguliere kinderopvang. Dit meldt KinderopvangTotaal.

Ondanks het feit dat de gastouderopvang oorspronkelijk geen onderdeel was van het onderzoek van PwC, hebben zij de opvang toch meegenomen in hun huidige aanbevelingen. Hierin staat dat het gebrek aan toezicht en het feit dat gastouders alleen opereren als risicovol wordt bevonden. Hierdoor zijn er geen harde garanties voor veilige kinderopvang.
 
In een brief aan de Tweede Kamer zegt Asscher dat hij zich kan vinden in het advies van PcW en dat er al enkele stappen zijn gezet om de kwaliteit van gastouderopvang te verbeteren. In zijn plan van aanpak voor de gastouderopvang wil hij de kwaliteit van de opvang verhogen, de fraudegevoeligheid beperken en publieke middelen hiervoor inzetten. Uit gesprekken met verschillende sectorpartijen heeft de minister de conclusie getrokken dat de kwaliteitseisen van de reguliere kinderopvang waar mogelijk gelijkgetrokken moeten worden met de eisen voor gastouders. Hierbij moet het toezicht op gastouderopvang meer effectief en efficiënt worden gemaakt. Hierin is een grotere rol weggelegd voor het gastouderbureau. Ook wordt de mogelijkheid van permanente educatie voor gastouders onderzocht. 
 
Begin 2017 wordt gekeken of en hoe deze punten gefinancierd kunnen worden. Daarna wordt besloten hoe de kwaliteitsbevordering voor de gastouderopvang wordt vormgegeven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids