Hogeschool van Arnhem biedt tweejarige opleiding tussen mbo en hbo aan

Als je een vierjarige hbo-studie te lang vindt, dan kan je nu terecht bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Zij bieden een nieuwe opleiding aan. Deze opleiding zit tussen mvo-4 en het hbo in en duurt twee jaar. Dat meldt het AD.

Er zal geen stormloop komen aan studenten, maar er is wel behoefte. Dat zegt Mallika de Kramer van de HAN. De studie is de HAN gestart in samenwerking met RijnIJssel. Zij werken al een tijdje samen voor een betere doorstroom van het mbo naar het hbo. Op de HAN zien ze dat meer havisten voor een hbo-studie kiezen dan dat mbo’ers dat doen. RijnIJssel weet wat studenten met een mbo-4-diploma kunnen, zo stelt De Kramer. “Voor mbo’ers kunnen wij een betere aansluiting naar het hbo bieden en ook voorkomen dat ze vroegtijdig stoppen.”

De tweejarige studie is Sustainable International Business, een onderdeel van de studie bedrijfskunde. 

Populair 

Tweejarige opleidingen die tussen het mbo en het hbo in zitten worden steeds populairder. Het zijn de zogenoemde associate degrees (ad’s). De HAN heeft inmiddels 28 ad’s en daarvan ging de eerste opleiding van start in 2006. Op alle hogescholen is te zien dat sinds 2013 de ad’s steeds populairder worden.

Ad

Meer dan 20.000 studenten in Nederland volgen een ad. Deze opleidingen worden vaak in deeltijd aangeboden, maar er komen steeds meer fulltime opleidingen bij. Zo is Sustainable International Business de eerste voltijds ad die wordt aangeboden bij de HAN. Deze gaat in september van start. Het aantal bachelor studenten daalt licht, maar het aantal ad-studenten stijgt juist.

Langzamer van start 

Bij de nieuwe tweejarige studie gaan ze iets langzamer van start dan bij de normale vierjarige bachelor studie. “Studiebegeleiding staat bij ons hoog in het vaandel en we nemen de studenten ook gelijk mee naar het bedrijventerrein IPKW. Daar krijgen ze dan een dag per week les tussen de bedrijven”, aldus De Kramer. Een normale bachelor is iets theoretischer dan een ad. De studenten die aan het ad beginnen zitten na twee jaar op hetzelfde niveau als na twee jaar een bachelorstudie volgen. Daarna kunnen de studenten zelfs doorstromen en een bachelor-diploma halen. “Een ad is dus een perfecte tussenstap.”

De ad-studie is tweetalig en zit bij de Internationaal School of Business in. Studeren in het buitenland is ook een optie, maar de HAN mikt wel expliciet op Nederlandstalige studenten. Daarbij gaat het zowel om mbo’ers als om jongeren die net de havo hebben gehaald.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk