Samenwerking tussen Hogeschool Leiden en Universitair Sportcentrum stopgezet

De studenten van de hogeschool kunnen vanaf volgend schooljaar niet meer met korting sporten bij het Universitair Sportcentrum (USC). Het bestuur van Hogeschool Leiden (HSL)  heeft namelijk besloten om de samenwerking met het sportcentrum te staken. De studenten van de hogeschool gaan na de zomer het normale tarief betalen om te sporten in het USC, aldus Sleutelstad.

Studenten van HSL die nog een lopend abonnement hebben tot augustus kunnen voorlopig blijven sporten tegen het gereduceerde tarief. Deze abonnementen zullen niet worden verkort en studenten met dit abonnement hoeven ook niet bij te betalen. Het is voor HSL studenten wel mogelijk om tot eind augustus een kortlopend abonnement af te sluiten, maar deze zullen eind augustus allemaal verlopen. Vanaf 2 augustus 2024 zullen HSL studenten dus het reguliere tarief moeten betalen dat ook geldt voor externe gebruikers van het USC. 

Toelichting bij het besluit

Woordvoerder van HSL Freek Hofland laat weten dat deze beslissing is genomen omdat er te weinig studenten gebruik maakten van het USC. “Het gaat echt maar om een percentage tussen de drie en vier procent. Het gaat om ongeveer 460 mensen, van de 14.000 studenten.”

150.000 euro

Door dit besluit bespaart HSL jaarlijks wel zo’n 150.000 euro. Dit wil de school breder gaan inzetten voor het studentenwelzijn. “We doen nu bijvoorbeeld een pilot met studentendecanen en psychologen. Dit wordt betaald uit extra middelen van het Rijk. Het gaat daarbij om extra geld dat beschikbaar kwam tijdens corona. Met die NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs) konden coronavertragingen en de verbetering van het studentenwelzijn worden bekostigd. “Maar dat geld stopt en met de besparing die we realiseren door te stoppen met de samenwerking met het Universitair Sportcentrum kunnen we daar mee doorgaan”, aldus woordvoerder Hofland,

Onbegrip

De Leidse Studentenpartij (SVL) is niet te spreken over het besluit van HSL. SVL heeft al aangekondigd vragen te stellen over de beslissing om de overeenkomst te beëindigen. “Sport ontzeggen aan de duizenden studenten van de hogeschool is helemaal niet juist. Wat ons betreft blijft het USC beschikbaar voor alle studenten”, aldus SVL-fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema