Hbo-studenten willen taboe op rouw doorbreken met documentairereeks

Drie studenten van de opleiding Communicatie, International Event, Music & Entertainment Studies (IEMES) van Fontys Hogeschool uit Tilburg laten in een documentairereeks drie verschillende vormen van verlies- en rouwverwerking zien. De serie van drie afleveringen gaat woensdag in première. Dat meldt BRON. 

Aan het begin van dit collegejaar gingen Eveline, Bo en Janne aan de slag met het laatste project van de opleiding IEMES. Janne kwam met het onderwerp rouw en verlies. Haar vader is namelijk anderhalf jaar geleden overleden aan de gevolgen van kanker.

Verschillende vormen van verlies 

Ook de andere twee meiden hebben verlies van dichtbij meegemaakt. Eveline heeft haar opa’s nooit gekend en pas bij het overlijden van haar oma kwam het verdriet eruit. Ook heeft ze een vriendin die tijdens een ongeluk een dwarslaesie opliep en kreeg haar zusje anderhalf jaar geleden te horen dat ze lymfeklierkanker had. “Daar is ze wel van hersteld, maar gezondheidsverlies hoort ook bij rouw.”

Bo heeft een vriendschappelijke relatie beëindigd die mentaal uitputtend was. Zoiets heet diffuus verlies, je wordt er niet voor gecondoleerd, maar het gaat wel degelijk om rouw.

Gesprekken met studentpsychologen van Fontys 

De studenten gingen gesprekken aan met de studentpsychologen van Fontys. Uiteindelijk kwamen ze op het idee om drie verschillende soorten verlies te laten zien in een documentairereeks. Iedere aflevering laat een hoofdpersoon, een naaste en een rouwcoach zien.

Afgestudeerd 

De documentaire ‘Er is geen leven zonder verlies’ sluit de studies van Eveline, Bo en Janne af. Ze zijn inmiddels ook geslaagd. “Iedereen denkt dat nu ik ben afgestudeerd er een last van mijn schouders valt, maar nu moet ik nog gaan bedenken wat ik met mijn toekomst wil”, lacht Eveline. Woensdagavond vindt de première plaats bij filmhuis Cinecitta in Tilburg. Kaartjes zijn helaas niet meer te verkrijgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk