Studenten hoger onderwijs struikelen het vaakst over deze woorden

Vanaf dag één worden instromende studenten in het hoger onderwijs geconfronteerd met de academische woordenschat, die bestaat uit vaktermen en subtechnische woordenschat. Ongeveer één woord op twintig in cursusteksten behoort tot die subtechnische woordenschat, waarover veel studenten struikelen. Dat meldt Lannoo Campus.

Struikelwoorden biedt een beschrijving van de 1600 meest frequente struikelwoorden en bevat online toepassingen. Het vormt een ideale bron voor de verheldering van het academische taalregister. Bovendien stimuleert dit boek niet alleen het taalvermogen van studenten, maar ook de zelfstandigheid tijdens hun studietraject.

Voor algemene woorden een academisch alternatief vinden

Aan het boek zijn online applicaties gekoppeld. De leeshulp verrijkt elke tekst met de gegevens uit het boek. In een persoonlijk woordenboek kun je een lijst opstellen van woorden die je niet (goed) beheerst. Met de omzettingstool kun je voor algemene woorden een specifieker, academisch alternatief vinden. Van grote waarde zijn ook de taalprikkels: korte oefeningen die dagelijks via e-mail verstuurd worden.

Door: Nationale Onderwijsgids