Civiele Techniek hbo-opleiding wil toestroom studenten vergroten

Al eerder werd bekendgemaakt dat scholen de samenwerking aangingen met Civiele Helden om het vakgebied beter op de kaart te zetten. Nu worden er nog meer initiatieven opgezet om de hbo-opleiding voor Civiele Techniek meer onder de aandacht te brengen. Zo gaan meerdere bedrijven, veertien hogescholen waar de opleiding wordt gegeven en een koepelorganisatie de samenwerking met elkaar aan. Dit meldt ScienceGuide.

De opleiding voor Civiele Techniek is er een die valt onder de bedreigde opleidingen. Zo is er veelal weinig interesse in de opleiding, omdat leerlingen niet goed weten wat de opleiding inhoudt. Desalniettemin hebben we in Nederland een grote vraag naar civieltechnische ingenieurs. Bijvoorbeeld om de infrastructuur in binnen- en buitenland levensbestendig en duurzaam te maken. Doordat deze opleiding tot op heden nog voor dertig procent werd gefinancierd door instandhoudingsgelden, kon de opleiding voortbestaan. In 2025 stopt deze bekostiging echter, waardoor de noodbel nu wordt geluiden, vertelt Suzan Veldhuis van het Saxion.

Naamsbekendheid en bekostiging problematisch

De grootste problematiek die de hbo-opleiding Civiele Techniek bedreigt, heeft te maken met de naamsbekendheid van de opleiding. Voor veel leerlingen en scholieren is de term onbekend. Het is daarom van belang om de opleiding door middel van campagnes, een mooie website en voorlichtingen onder de aandacht te brengen. Daarnaast zal er vanaf 2025 een andere manier van bekostiging moeten worden georganiseerd voor de opleiding. Voor nu is Veldhuis hoopvol dat de toestroom aan studenten door bovengenoemde campagnes zal helpen om de noden te verlichten. Hoe het in de toekomst verder moet? Daar is nu (nog) geen antwoord op.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer