Gebouw TF van Fontys Hogeschool veilig genoeg voor laatste maanden onderwijs

Fontys Hogeschool maakt gebruik van gebouwen die buiten het Fontysterrein liggen. Een van die gebouwen is TF aan de Theodor Fliednerstraat. Dit gebouw grenst aan de TU/e campus. De opleidingen Sociale Studies, Paramedisch en Men en Gezondheid maken gebruik van dit gebouw. Dat meldt Fontys Hogeschool. 

Het recht van erfpacht en het daaraan verbonden recht van opstal voor dit gebouw eindigt per 1 januari 2024. De gesprekken over de terug levering aan de TU/e zijn medio 2022 al begonnen. Tijdens een bezoek aan de locatie heeft een contractpartij van de TU/e laten weten dat er twijfels zijn ontstaan over de brandveiligheid in gebouw TF.

Aanvullende maatregelen 

Op basis van dit signaal heeft Fontys Hogeschool een onderzoek door externe, onafhankelijke partijen laten uitvoeren. In juni 2023 werd de conclusie getrokken dat er aanvullende maatregelen nodig waren om op een verantwoorde en veilige manier gebruik te blijven maken van het gebouw. In de vakantie zijn er, samen met de brandweer, de juiste maatregelen getroffen.

Er zijn extra BHV’ers en brandwachten ingezet en het maximaal aantal personen in het gebouw wordt beperkt tot 850 mensen. Ook zijn de vluchtroutes gecheckt en mogen er geen evenementen die niets met het onderwijs te maken hebben plaatsvinden in het gebouw.

Nieuwbouw in week 47 klaar 

De gemeente en de brandweer hebben Fontys toestemming gegeven om vanaf september de laatste maanden op een veilige manier het onderwijs in gebouw TF door te laten gaan. In week 47 is de nieuwbouw op de Rachelsmolen klaar, de opleidingen die nu nog gebruik maken van gebouw TF verhuizen dan die kant op.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk