Activiteiten voor jong en oud bij The Pride Hub tijdens Pride Amsterdam

Voor de derde keer zal The Social Hub aan de Wibautstraat worden omgetoverd tot The Pride Hub. Van 1 tot en met 6 augustus zijn er activiteiten en bijeenkomsten van én voor jong tot oud. In een kleine week vinden meer dan 60 activiteiten en bijeenkomsten plaats, is er een Tropical Chill-out terras en ruimte voor nieuwe initiatieven. Hiervoor is dit jaar 100.000,- euro ter beschikking gesteld om zoveel mogelijk nieuwe activiteiten en initiatieven te ondersteunen, zoals het 1e Filipijns-Europese Forum voor LHBTIQA+ belangenbehartigers. Met de opening van The Pride Hub start Pride Amsterdam. Dat meldt Stichting Pride Amsterdam.

Inhoudelijk is de programmering in handen van de vele Pride commissies en organisaties waarmee al jaren wordt samengewerkt en ook vele nieuwe initiatieven die zich daarvoor hebben aangemeld. Daardoor is het programma zeer breed en interessant voor de hele community. “Een omgeving waar iedereen zichzelf mag en kan zijn en waar de verschillende letters van onze community elkaar in een veilige omgeving ontmoeten, en van elkaar leren, dat is waar The Pride Hub voor staat,” aldus Suzanne van de Laar (zij/haar), voorzitter van Stichting Pride Amsterdam.

Dagelijks lezingen van Pride University 

De Pride Hub wordt op dinsdag 1 augustus om 15.00 uur geopend door wethouder diversiteit Touria Meliani en start met een dag speciaal voor asielzoekers en bi-culturele LHBT’s. Meer dan 100 asielzoekers hebben een treinkaartje gekregen om vanuit hun AZC naar Amsterdam te reizen voor een dag vol workshops, paneltalks, film, dans en samen eten. Woensdag is onder meer aandacht voor ouderenzorg. Donderdag staat in het teken van jongeren en studenten; van springkussen, voorlees- en schmink-activiteiten tot bierkratjes stapelen. Daarnaast zijn er dagelijkse lezingen van Pride University, georganiseerd door de roze netwerken van HVA, VU, UVA, InHolland en ROCvA. Op vrijdagavond is er een avondvullend programma in het Parool Theater speciaal voor de Trans Community en friends. Het terras van het hotel is dit jaar ingericht als Tropical Pride Chill-out met dagelijks tussen 17:00-22:00 uur Dj’s en optredens van Bi-culturele artiesten. De volledige programmering is te vinden in de agenda op www.pride.amsterdam.

The Social Hub 

Na het succes van Pride 2021 en 2022, zal The Social Hub (voorheen The Student Hotel) ook dit jaar tijdens Amsterdam Pride worden omgetoverd tot The Pride Hub, waar zij een plek bieden voor de LHBTIQA+ community en een uitgebreide line-up aan Pride gerelateerde evenementen & activiteiten organiseren en hosten. Waaronder de allereerste Better Society Masterclass: een 3-daagse impact gedreven educatie & netwerkprogramma, met als thema ‘Build an Inclusive Society Through Partnerships & Collaboration’, om de volgende generatie internationale LHBTIQA+ change agents te inspireren, een Europees netwerk op te laten bouwen en samen te werken om elkaar en hun doelen te versterken.

Diversiteit binnen de LHBTIQ+-community 

Met inmiddels 50 ambassadeurs en op weg naar WorldPride 2026 zal Pride Amsterdam dit jaar in het teken staan van de diversiteit binnen de LHBTIQ+-community. Het thema #YouAreIncluded staat zowel voor individuen als groepen die strijden voor gelijke rechten. Zichtbaarheid is hiervoor van groot belang en daarbij helpen de vele activiteiten die worden georganiseerd om mensen samen te brengen.

Pride Amsterdam vindt plaats van 1 tot en met 6 augustus 2023 en is onderdeel van Queer & Pride Amsterdam dat plaatsvindt van 22 juli t/m 6 augustus. Van 22 t/m 28 juli is de organisatie in handen van Stichting Queer Amsterdam.

Door: Nationale Onderwijsgids