Tijdelijke slaapplekken voor internationale studenten in Groningen zonder kamer

Aan het eind van de zomer komen elk jaar weer veel internationale studenten naar Groningen om te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen of de Rijksuniversiteit Groningen. Voor deze groep studenten organiseren partijen opvang tijdens de piekperiode via het convenant Studenten – en Jongerenhuisvesting. Voor dit jaar zijn er 120 tijdelijke slaapplekken. Dat meldt de gemeente Groningen.

De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) heeft een locatie ingericht voor de piekopvang. Het gaat om een flat aan de Plutolaan 329 met 120 slaapplekken, dit aantal is gebaseerd op ervaringen uit 2022 en voorziet in de gewenste capaciteit. De flat krijgt 8 eenpersoonskamers en 56 kamers voor twee personen. De kamers zijn voor internationale studenten en te boeken via de website van At Home in Groningen vanaf 17 juli voor de periode van 11 augustus tot en met 16 oktober.

Hospi Housing 

Verder loopt ook dit jaar Hospi Housing door in Groningen. De verwachting is dat tijdens de piekperiode 60 matches zijn gemaakt waardoor het totaal aantal slaapplekken op 180 uitkomt. Een onzelfstandige kamer in huis verhuren is via Hospi Housing tijdelijk toegestaan. Per studiejaar mag één kamer worden verhuurd voor een maximale periode van 6 maanden. Hospi Housing koppelt internationale studenten aan lokale hosts en gastgezinnen. 

Piekperiode 

Bij de start van het studiejaar is sprake van een piekperiode. Nieuwe internationale studenten komen aan, terwijl afgestudeerde studenten vaak nog niet uit hun kamers vertrokken zijn. Daarom wordt voor deze piekperiode extra opvang voor aankomende studenten georganiseerd. Dankzij het convenant Jongeren- en studentenhuisvesting in Groningen 2023-2026 weten alle instellingen en organisaties elkaar snel te vinden en is er wederom gezamenlijk piekopvang georganiseerd. Internationale studenten die in juli 2023 nog geen kamer hebben gevonden, kunnen een kamer reserveren in de tijdelijke opvanglocatie van de SSH.

Niet naar Groningen komen als je na 1 augustus nog geen kamer hebt 

Vanwege de knellende woningmarkt in Groningen communiceren de hoger onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en de gemeente de volgende boodschap naar internationale studenten: "Zorg dat je vóór 1 augustus een kamer hebt gevonden als je in Groningen gaat studeren. Besluit je toch om zonder kamer naar Groningen te komen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk voor langere tijd aangewezen op hotels of hostels, mocht daar nog plaats zijn. Dit zorgt voor hoge kosten, ongemak en onrust voor jezelf. Heb je na 1 augustus nog geen kamer? Dan adviseren we je om niet naar Groningen te komen."

Deelnemers convenant 

De deelnemers aan het convenant Studenten – en Jongerenhuisvesting zijn Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, gemeente Groningen, Lefier, Nijestee, De Huismeesters, Stichting Studentenhuisvesting (SSH), Groninger Studentenbond en Erasmus Student Network.

Door: Nationale Onderwijsgids