HKU zet 700 afstudeerders in de schijnwerpers tijdens Exposure 2023

Vijf dagen lang een wervelend afstudeerfestival tot in de haarvaten van Utrecht, met kunst in een grote variëteit aan disciplines: dat is Exposure 2023. Van woensdag 28 juni tot en met zondag 2 juli presenteren zo'n 700 afstudeerders van de lichting 22/23 hun werk aan het grote publiek. Ze doen dat op HKU-locaties en in expositieruimtes, culture locaties en openbare plekken, overal in de stad. Van beeldende kunst tot design, van film tot fashion en van muziek tot theater. Utrecht geeft een prachtig podium aan Exposure met een tijdelijke gratis kunstroute door de stad. Dat meldt de HKU. 

Exposure is vrij te bezoeken en biedt een afwisselende kunstroute in Utrecht op verschillende HKU-locaties en diverse geschikte locaties verspreid door de hele stad. Bijzonder is dat alle afstudeerders tijdens het festival bij hun werk aanwezig zijn om toelichting te geven, hun werk te duiden en erover in gesprek te gaan. Hier vind je het volledige programma en informatie over de afstudeerders en hun afstudeerwerk.

Interactief lichtkunstwerk 

Op de openingsdag, 28 juni, gaat een interactief lichtkunstwerk in première dat midden in de stad zal worden geprojecteerd op de gevel van het hoofdgebouw van HKU Utrechts Conservatorium op Mariaplaats. Het is werk is gemaakt door alumnus Marieke van der Burg in samenwerking met het videomapping collectief Light-up. Toeschouwers kunnen zelf de interactie aangaan door letterlijk met een spotlight afstudeerders uit te lichten.

Wisselspoor 

Een bezoek aan Exposure van HKU Theater is een wandeling door een pand in een stedelijke omgeving die er beide over afzienbare tijd niet meer gaan zijn. Waar eens het werkspoor was en later een bedrijventerrein van NS, verrijst de komende jaren een nieuwe stadswijk: Wisselspoor. Een plek in transitie waar rafelranden steeds meer gepolijst worden en plooien worden gladgestreken. De omgeving is niet alleen decor, maar onlosmakelijk onderdeel van het eindwerk zelf. Afstudeerders van de opleidingen Interactive Performance Design, Theatre Design en Master Scenography presenteren hier de resultaten van hun ruimtelijk onderzoek. Verwacht theatrale installaties, ruimtelijke ontwerpen, kostuums, maquettes en interactieve ervaringen.

Door: Nationale Onderwijsgids