Normal_11888

DEN HAAG - In de periode vanaf nu tot aan 2015 zal het aantal studentenplaatsen voor vier Nederlandse mode-opleidingen flink worden teruggedrongen, zo meldt Fashionunited. Dit voorstel wordt nader toegelicht in het meerjarenplan ‘Focus op Toptalent' dat de HBO-Raad en de opleidingen in kwestie gisteren aan demissionair staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben overhandigd.

Het totale aantal plaatsen dat op kunstacademies geschrapt moet worden bedraagt 1.383. Hiervan verdwijnen 268 plaatsen bij (mode-)vormgevingsopleidingen aan de Gerrit Rietveld Academie, de Design Academy Eindhoven, de Hogeschool Zuyd in Maastricht en de Hanzehogeschool Groningen.

Tot vormgeving worden de opleidingen mode, textiel, grafisch ontwerpen, illustratie, animatie, audiovisuele vormgeving, fotografie en ruimtelijk ontwerp gerekend. Met het terugdringen van het aantal studieplaatsen wil de Raad bereiken dat de kwaliteit van het onderwijs naar een hoger plan wordt getild zodat de opleidingen beter aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. In juni 2011 gaf staatssecretaris Halbe Zijlstra de aftrap voor het meerjarenplan. In de komende jaren zal dit plan verder worden uitgewerkt en vanaf het studiejaar 2015/2016 zullen deze plannen volledig moeten zijn doorgevoerd in het onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen