Normal_11875

ZWOLLE - Op vrijdag 1 juni introduceren hogeschool Windesheim, de Hanzehogeschool, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en hogeschool Saxion ‘Studie in cijfers', een afbeelding met objectieve studiekeuzeinformatie.

‘Studie in cijfers' staat bij de opleidingsinformatie op de websites van de deelnemende hogescholen, in de nieuwe opleidingsbrochures die na de zomer verschijnen en op Studiekeuze123.nl. In ‘Studie in cijfers' wordt in één oogopslag duidelijk wat bijvoorbeeld het baanperspectief is van een studie, of hoe studenten de opleiding waarderen.

"Het mooie is dat je hiermee opleidingen en hogescholen gemakkelijk kunt vergelijken, doordat de cijfers er overal hetzelfde uitzien, of je nou een studie in Nijmegen of in Groningen bekijkt", zegt Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Eind 2011 namen de jongerenorganisaties ISO, LSVb, LAKS, CNVjong en JOB hiervoor het initiatief. Studiekeuze123 levert alle gegevens. Windesheim, de Hanzehogeschool, de HAN en Saxion werken vanaf nu met ‘Studie in cijfers'.

Het belang van de juiste studiekeuze neemt alleen maar toe. Een verkeerde studiekeuze heeft consequenties en studenten moeten sneller hun studie afronden. Tegelijkertijd stopt één derde van de studenten in het hbo na het eerste jaar met de studie. De bestaande studiekeuzeinformatie is vaak lastig vergelijkbaar en lang niet altijd betrouwbaar. De jongerenorganisaties juichen dan ook toe dat er veel aandacht aan voorlichting en studieloopbaanoriëntatie wordt gegeven.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen