Normal_11513

DEN HAAG (ANP) - Studenten versus de Nederlandse Staat. Aanstaande maandag staan ze tegenover elkaar in de rechtbank. Inzet: de 3000 euro die studenten per jaar moeten gaan betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen bij de bachelor- of masterstudie. De studenten vinden die langstudeerboete onrechtmatig, de politiek niet: de wet is vorig jaar al goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

Onderdeel van het gesteggel is onder meer het verschil tussen rechtsgelijkheid of rechtsbeginsel. Mogen de spelregels tijdens het spel veranderd worden, ofwel mag de wet gaan gelden voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen?

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs), verantwoordelijk voor de wet, maakt geen verschil tussen nieuwe studenten en de huidige langstudeerders. Iedereen die vanaf komend collegejaar meer dan een jaar vertraging oploopt, betaalt 3000 euro bovenop het collegegeld. „Oneerlijk'‘ zeggen de studentenorganisaties LSVb, ISO en LKvV. ,,Onrechtmatig'', zeggen de advocaten van kantoor Stibbe Advocaten die zij in de arm hebben genomen.

De wet belemmert volgens de advocaten onder meer de toegankelijkheid van het onderwijs. Zo wordt er een extra financiële drempel opgeworpen, terwijl iedereen recht heeft op onderwijs. Ook wordt er geen rekening mee gehouden dat de ene studie zwaarder is dan de andere.

Het zou wel eens druk kunnen worden bij de zitting, die maandag om 9.30 uur in het Paleis van Justitie in Den Haag plaatsvindt. De studentenorganisaties hebben namelijk een Facebookpagina aangemaakt waarop iedereen wordt uitgenodigd om bij de zitting aanwezig te zijn. Een paar honderd mensen hebben al aangegeven dat te doen.

,,Die rechtbank gaat uit zijn voegen barsten maandag", voorspelt Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De studenten protesteerden januari vorig jaar ook al tegen de wet, toen kwamen er 11.000 boze studenten naar het Malieveld in Den Haag.