Horeca voor studenten niet langer meer de populairste baan

Studenten die op zoek zijn naar een baan kijken niet meer het vaakst naar een job in de horeca. Studenten.nl deed onlangs een onderzoek naar de meest populaire baan onder studenten. Studenten.nl is een platform dat werkzoekende studenten koppelt aan werkgevers. Bijna twee derde van de studenten ziet een baan in de klantenservice wel zitten, Dat meldt Studenten.nl.

Een mogelijk oorzaak voor deze verschuiving is de flexibiliteit in de uren als klantenservicemedewerker. Daarnaast kan het relatief hoge salaris ook een aanjager zijn voor studenten om in deze sector een baan te zoeken. Toch heeft meer dan de helft van de studenten liever een baan waar zij het naar hun zin hebben dan een baan waarmee zij meer geld verdienen.

Callcenterwerk 

Tijdens de coronapandemie is de populariteit van een horecabaantje verschoven naar callcenterwerk, stelt Patrick Werkman van Studenten.nl. “In eerste instantie natuurlijk noodgedwongen, doordat horecazaken eenvoudigweg moesten sluiten. Veel studenten gingen aan de slag als bron- en contactonderzoeker bij de GGD. Een groot deel daarvan is ook na deze periode dit werk blijven doen”, aldus Werkman.

Een baan in de horeca betaalt vergeleken met een callcenterbaan minder goed. Het gaat volgens Werkman om een flink verschil: 10 tot veertien euro per uur in callcenter tegenover 7 euro per uur in de horeca. De bestbetaalde baan is overigens bijles geven. Daar ligt het uurloon vaak op ongeveer 20 euro.

Hoeveel uur per week werken 

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel uur studenten per week willen werken. Voor het gros, bijna zes op de tien, is een werkweek van acht tot zestien uur optimaal. Een ruime 8 procent wil meer dan 24 uur per week werken en een kleine twintig procent stelt twintig uur als maximum.

Door: Nationale Onderwijsgids