Normal_11395

AMSTERDAM - Op woensdag 9 mei organiseerde de ASVA studentenunie een onderwijssymposium over excellent onderwijs.

Studenten, docenten en onderwijsbestuurders staken de koppen bij elkaar en discussieerden over wat er nodig is om excellent hoger onderwijs mogelijk te maken in tijden van onderwijsbezuinigingen. De ASVA studentenunie wil in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) een ambitieuze studiecultuur neerzetten. Vertegenwoordigers van de UvA en de HvA waren aanwezig, evenals de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Studenten willen meedenken
Studenten brainstormden over de voorwaarden voor een excellente studiecultuur. Kleinschalig onderwijs bleek hierbij hoog in het vaandel te staan. Studenten willen meedenken over het onderwijsprogramma en meer mogelijkheden om hun eigen curriculum vorm te geven. Volgens Jet Bussemaker, rector van de HvA gaat excelleren niet alleen om hoge cijfers of het snel behalen van een diploma. "Excellente studenten zijn niet alleen diegenen die achten of negens halen, maar iedereen die binnen het onderwijs uitgedaagd wil worden."

Excellentie op verschillende niveaus
Ook het bedrijfslevenheeft belang bij de ontwikkeling van excellent hoger onderwijs. Excellent onderwijs moet uiteindelijk resulteren in een bredere afstemming van onderwijs op de arbeidsmarkt. Karl Dittrich, de voorzitter van De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), wees erop dat excellentie niet voor elke student hetzelfde is. "Veel mensen zien onderwijs als het consumeren van een goed. Studentenpopulaties verschillen enorm, dat vraagt om verschillende benaderingen."

HvA en excellentie
Binnen de HvA is er een grote groep studenten die meer uitdaging aankan. De HvA heeft daarom in samenwerking met organisatie Sirius, excellentieprogramma's ontwikkeld om de talentontwikkeling van studenten te stimuleren. Inmiddels hebben bijna alle domeinen een excellentieprogramma vormgegeven voor studenten.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen