Normal_11023

GRONINGEN - Op donderdagmiddag 26 april is er bij het Kenniscentrum Arbeid van de Hanzehogeschool Groningen weer een kenniscafé.

Dit keer is het onderwerp het zojuist uitgegeven boek ‘Co-makership rond Leven Lang Leren in het hbo'. Het eerste exemplaar wordt officieel overhandigd aan Patrick Leushuis, projectleider levenlang leren bij het ministerie van OCW. Daarnaast vinden een aantal korte presentaties plaats.

Over het boek
De Nederlandse arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een fundamentele verandering. De beroepsbevolking zal als gevolg van demografische wijzigingen als vergrijzing en krimp de komende decennia eerst stagneren en daarna krimpen. Naast deze kwantitatieve ontwikkeling zijn er ook andere ontwikkelingen die veel meer met de kennis en kunde van de actieve arbeidspopulatie te maken hebben. Globalisering, technologische ontwikkelingen en sociale innovatie hebben een enorme impact op de arbeidsbevolking.

Om duurzaam inzetbaar te blijven moeten medewerkers zich blijven ontwikkelen. Ouderen blijven langer werken en de werkende man zal continu zijn competenties op peil moeten houden. Zijn scholing is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers.

Het boek -onder redactie van dr. Harm van Lieshout, lector Flexicurity- is gerealiseerd binnen het onderzoeksprogramma Co-makership Leven Lang Leren. Een speciaal samengestelde kenniskring van docenten en andere (staf) medewerkers van de Hanzehogeschool Groningen heeft de afgelopen jaren onderzoek uitgevoerd naar dit onderwerp vanuit het hoger beroepsonderwijs in het algemeen en de Hanzehogeschool Groningen in het bijzonder.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen