Normal_11013

LEEUWARDEN - Het Van Hall Larenstein-AOC zonnebootteam is momenteel druk bezig met de bouw van een nieuwe boot: de ‘Sinnetapper'.

Deze boot, die door middel van zonnepanelen van energie wordt voorzien, zal in juli worden ingezet in de DONG Energy Solar Challenge 2012, een wereldbeker wedstrijd waar teams uit verschillende landen aan meedoen, van Finland tot China. Het team draait al een aantal jaren mee in diverse wedstrijden, waar ze met hun trouwe ‘Sinnekrêft' en ‘Griene Sinnefretter' steevast bij de hoogste deelnemers eindigen.

Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom, en omdat het een leerzame uitdaging is, is het team begonnen met de bouw van een geheel nieuwe boot. Niet alleen de prestaties in de wedstrijden zijn uitgangspunt voor de bouw, maar ook de mate van duurzaamheid. De hbo- en mbo-studenten werken hiervoor intensief samen met bedrijven, zodat ze kunnen laten zien dat duurzaamheid en topprestatie samengaan. Daarbij streeft het team ernaar om alles in en rondom de wedstrijd zo duurzaam mogelijk te doen, van de bouw van de boot tot aan het transport.

De Sinnetapper wordt volledig van natuurlijke materialen gemaakt. Balsahout en kurk verstevigd met natuurlijke vezels vormen de basis van de romp. De gelcoating op het dek is deels doorzichtig aangebracht, waardoor het onderliggende kernmateriaal, bestaande uit kurk, goed zichtbaar is. Dit benadrukt de duurzame bouw van de boot en geeft een mooi effect.

Met de komst van de Sinnetapper verdwijnt de oude Griene Sinnefretter. De boot is ontmanteld en de onderdelen worden verkocht. Omdat de Sinnetapper de helft zo zwaar is als de Sinnekrêft, zal hij in de A klasse (één opvarende) ingezet worden. De Sinnekrêft wordt omgebouwd tot B klasse boot (twee opvarenden). Beide zonneboten varen voor heel VHL, en omdat Wageningen UR geen eigen boot heeft, varen ze ook namens de universiteit.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen