Deelnemers Philips Innovation Award 2023 bekend

De afgelopen maanden hebben studenten en recent afgestudeerden met een eigen startup de kans gekregen om zich aan te melden voor het traject van de Philips Innovation Award (PHIA). Er werden ruim honderdvijftig businessplannen ingestuurd voor het drie maanden durende traject, bestaande uit meerdere trainingsdagen, met als kers op de taart de Grand Final in Theater Rotterdam. Voorbeelden van dagen die tijdens het traject plaatsvinden zijn een Coaching Day bij partner KPN en de Investor Day waarbij de startups op zoek gaan naar hun eerste investering. Dat meldt de Phillips Innovation Award. 

De PHIA bestaat uit twee verschillende leagues: de Innovator League en de Rough Diamond League. De Rough Diamond League is voor startups die nog in de kinderschoenen staan. Zij maken kans op een prijs ter waarde van 10.000 euro. De Innovator League is voor startups die al langer bezig zijn met het ontwikkelen van hun idee, zij maken kans op een prijs ter waarde van 50.000 euro. Het Business Panel van de PHIA heeft de businessplannen beoordeeld aan de hand van verschillende criteria. Onderwerpen die belangrijk waren tijdens het beoordelingsproces zijn onder andere originaliteit, duurzaamheid en uiteraard de innovatiegraad. Uiteindelijk heeft het Business Panel van de PHIA dertig startups uitgekozen die zich de komende maanden mogen bewijzen tijdens het traject.

Startups 

Dit jaar zijn er tien Rough Diamond startups uitgekozen die mogen deelnemen aan het traject: Bladesense, Boldwav, DeltaV, Heartloop, Mingle, Plense Technologies, Qaring, Shift, Sixth Sense Diagnostics en Tabbi krijgen de mogelijkheid om hun startup een kickstart te geven gedurende de komende drie maanden.

Verschillende sectoren 

Deelnemers zijn actief in een breed scala aan sectoren, van robotica tot media en van gezondheid tot anti-winkeldiefstal technologie. De volgende twintig startups gaan deelnemen aan de Innovator League: 2Scope, Aristotle Technologies, Bildr, Bikeflip, Blockbook, Exculture B.V., Fabulous Fungi, Flame Away, Heliostrome, Innoflex Technologies, Integer Technologies, KeyWI, Lexius Security Solutions, Maxy, Metaseum, Nuwa Pen, Perciv, Shore Systems, Urban Reef en Weco.

Coaching Day 

Op 8 maart gaat het PHIA-traject van start met de Coaching Day. Tijdens deze dag krijgen de startups verschillende workshops, trainingen en belangrijke inzichten van startup en stellen PHIA partners zoals KPMG, Wavin en PON hun innovatie experts beschikbaar. Op 24 april vindt de halve finale plaats in de Schiecentrale in Rotterdam. De dertig teams krijgen op deze dag de kans om hun idee te pitchen om een plek te veroveren in de Grand Final op 15 mei.

Door: Nationale Onderwijsgids