Normal_10795

ZWOLLE (ANP) - De opleiding journalistiek van hogeschool Windesheim in Zwolle hoeft niet dicht. De accreditatieorganisatie NVAO is positief over het ingediende herstelplan om het eindniveau te waarborgen.

In september van dit jaar wordt nogmaals gekeken of de hbo-opleiding in orde is. Dat heeft bestuursvoorzitter Albert Cornelissen aan het ANP laten weten.

In februari werd bekend dat een kwart van de afgestudeerden na 2009 geen diploma had mogen krijgen omdat het stageverslag of onderzoeksverslag - of beide - ondermaats was. "Je kan stellen dat wij wakker geschrokken zijn van dat oordeel.

Onze opleiding Journalistiek stond jarenlang bekend als goede opleiding. We stonden aan de top van Nederland en daar moeten we weer naartoe”, aldus Cornelissen. "Ik vrees dat we een beetje in slaap waren gesust door die goede positie."

Onderdeel van het herstelplan is dat de begeleiding bij het onderzoeksverslag beter en strakker wordt geregeld. Ook worden stageplekken opnieuw bekeken. "Het creatieve aspect is sluipenderwijs de boventoon gaan voeren, maar we gaan nu weer terug naar het journalistieke ambacht. Stages moeten puur journalistiek zijn."

Docenten moeten vanaf nu ook beter en duidelijker kunnen onderbouwen waarom een student een bepaald cijfer krijgt. "Over de beoordelingen mag geen twijfel meer bestaan; die moeten volgens vaste protocollen worden opgebouwd."

Van de 360 ex-studenten die sinds 2009 zijn afgestudeerd, was het werk van 86 mensen achteraf onvoldoende. Windesheim heeft alle afgestudeerden een masterclass aangeboden om toch op het juiste niveau te komen.

Het diploma blijft overigens wel gewoon geldig. "Er is veel interesse in het masterclassprogramma. De eerste lessen zijn geweest en de rest komt het komende jaar. Ik schat in dat meer dan de helft van de 360 oud-studenten er gebruik van gaat maken."

Cornelissen kan nog niet overzien of de negatieve berichten leiden tot minder nieuwe studenten in het komend collegejaar. "We hebben de periode dat mensen zich kunnen inschrijven wel verlengd, voor de zekerheid."