Normal_10584

DEN HAAG - Op 27 maart werd het pilotprogramma ‘Succesvol doorstuderen' van De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan afgerond. In aanwezigheid van Ingrid van Engelshoven, wethouder van Onderwijs en Dienstverlening van de gemeente Den Haag gaven de deelnemers presentaties over hun ervaringen en aanbevelingen.

Vanaf september 2011 hebben het ROC Mondriaan en De Haagse Hogeschool een pilotprogramma ontwikkeld om de doorstroom van mbo naar hbo beter te laten verlopen. Veel mbo-ers ervaren problemen bij de overstap van het mbo naar het hbo. Niet alleen de andere lesvormen, het zwaardere niveau en de gevraagde grote zelfstandigheid zorgen voor problemen, gebleken is ook dat de keuze voor een vervolgopleiding vaak impulsief gemaakt wordt, zonder vooraf gevolgde voorlichting.

De pilot was erop gericht deze overgang makkelijker te maken, en richtte zich voornamelijk op studievaardigheden, leren werken binnen een hbo-leeromgeving en begeleiding bij het maken van de juiste studiekeuze. Tijdens het programma is aan de hand van de feedback van de studenten het programma iets bijgesteld, om zo optimaal aan de verwachtingen tegemoet te kunnen komen. De studenten waren dan ook uitzonderlijk positief over de waarde van het traject.

Het programma is bekostigd uit een subsidie verstrekt door de Gemeente Den Haag. Het heeft in totaal tien weken geduurd. Van de 26 initiële deelnemers hebben 18 enthousiaste studenten de eindstreep gehaald. De resultaten van het traject zullen binnen De Haagse, het Mondriaan en ook met andere scholen worden gedeeld. Het is nog niet bekend of de pilot een vervolg krijgt.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen