Mae (23) haalde haar hbo-diploma ondanks negatieve adviezen van leraren

De 23-jarige Mae kreeg op de basisschool van haar leraren te horen dat ze te lief was voor de havo. Daarom werd ze naar de mavo gestuurd. Uiteindelijk behaalde ze wel haar havodiploma, maar de uitspraak bleef haar nog lang achtervolgen. Inmiddels heeft ze haar hbo-diploma én een eigen bedrijf. Dat meldt het AD.  

Mae kijkt heel positief terug op haar basisschooltijd. Ze deed het goed op school en de verwachting was dat ze naar de havo zou gaan. Daar lag haar focus ook altijd al op, dus het was een enorme klap toen ze als schooladvies mavo kreeg. Vooral omdat er werd gezegd dat ze te lief zou zijn voor de havo en die daarom niet zou gaan halen. De leraar gaf haar het advies om ‘gewoon eens een keer met de deur te gaan gooien in de klas.’

Ze was te lief 

Mae vond zichzelf eigenlijk nooit ‘te’ lief en ging daarom ook niet bij de pakken neerzitten. Uiteindelijk kwam Mae toch in een mavo/havo klas terecht en hoopte ze zich te kunnen bewijzen. Ze haalde betere cijfers dan sommige klasgenoten die naar de havo mochten doorstromen. Mae mocht niet naar de havo, ze kreeg weer te horen dat ze te lief was. 

Havodiploma 

Mae wist al  vroeg wat ze voor een vervolgopleiding wilde doen en daar had ze een havodiploma voor nodig. “Ik was zo trots toen ik uiteindelijk mijn havodiploma behaalde. Vanaf toen stond mij niets meer in de weg en kon ik eindelijk doen wat ik graag wilde doen.”

Zwakte 

Tijdens haar studie Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam werd meerdere keren gevraagd naar haar zwakste eigenschap. Mae wist dit inmiddels maar al te goed, want dat was haar tenslotte meerdere keren verteld. Tijdens het afstuderen werd de vraag nog één keer gesteld en weer vertelde Mae dat ze ‘te lief was’. De assessor vertelde toen dat hij dat nooit meer wilde horen. Wat Mae zag als haar zwakte zag hij juist als een kracht.

Mae haar LinkedIn bericht over haar zwakte is inmiddels al meer dan 2,2 miljoen keer gezien en ze wordt bedolven onder de lieve berichten. Er zijn ook heel veel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. “Ik hoop dat kinderen die nu door hetzelfde gaan ondanks alle adviezen altijd dicht bij zichzelf blijven. Het is zo belangrijk dat je nooit iemand anders laat bepalen wat je wel of niet kunt.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk