Normal_10477

DEN HAAG (ANP) - Deeltijdstudenten krijgen in de toekomst een beurs waarmee ze zich kunnen inschrijven bij een instelling van hun voorkeur.

Deeltijdopleidingen krijgen dan niet langer rechtstreeks geld van de overheid voor het aantal studenten dat ze opleiden. Dat staat in een voorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Zijlstra wil zo het deeltijdstuderen flexibeler en aantrekkelijker maken. Het aantal studenten in deeltijd is namelijk de afgelopen 10 jaar bijna gehalveerd en volgens Zijlstra is het goed als mensen die al werken zich blijven bij- of omscholen.

"We moeten continue bij blijven leren, daar is onze economie mee gebaat", aldus Zijlstra. Hij benadrukte vrijdag na de ministerraad dat de maatregel, die pas in het studiejaar 2017/2018 ingaat, geen bezuiniging is. Het totale budget blijft gelijk.

Het is zijn bedoeling om de trend van het dalende deeltijdonderwijs te keren, hij wil ook meer werkende mensen weer aan de (deeltijd)studie krijgen.

De VVD-staatssecretaris komt op korte termijn met een oplossing voor deeltijdstudenten die vanwege "bijzondere, individuele omstandigheden" te maken krijgen met de langstudeerdersmaatregel.

Zij kunnen een beroep doen op speciale profileringsfondsen van de instellingen. Zijlstra maakt daar de komende tijd 10 miljoen extra per jaar voor beschikbaar.