Normal_10457

VLISSINGEN - De opleiding Bouwkunde van de Hogeschool Zeeland (HZ) organiseert op woensdag 11 april het symposium ‘Passief Renoveren'.

Passief renoveren -waarbij de energiezuinigheid van bestaande woningen drastisch wordt verbeterd- is op dit moment een van de interessantste vraagstukken binnen de bouw in Nederland. Het symposium wordt georganiseerd voor studenten maar is tevens gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden in dit onderwerp. De bijeenkomst wordt gehouden op de HZ-locatie aan de Edisonweg 4 in Vlissingen.

Passief renoveren speelt in op twee actuele ontwikkelingen in de bouw: enerzijds zijn er veel bestaande woningen die dringend toe zijn aan verbeteringen, anderzijds is het overheidsbeleid dat er in Nederland in 2020 Energieneutraal wordt gebouwd. Gebouwen moeten dan zoveel energie zelf opwekken dat ze per saldo geen energie gebruiken. "Woningen die zeer energiezuinig en duurzaam zijn gebouwd noemt men Passief-woningen," vertelt docent Bernard Vercouteren- van den Berge.

"Met passief renoveren kan er bij bestaande woningen een gezond binnenklimaat worden gerealiseerd." Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp binnen de Bouwkunde opleiding. "Optimale isolatie leidt uiteraard tot een flinke besparing van het energieverbruik en de energiekosten. Bij een huis dat passief gerenoveerd wordt, kan het energielabel voorbij A++ worden opgeschroefd. Dit geeft een impuls aan het verhuren of verkopen van de woning."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen