Normal_10105

ZWOLLE - Het is inmiddels wel duidelijk dat er een omslag van denken nodig is als het gaat om de huidige, traditionele ouderenzorg. En dat er nieuwe medewerkers moeten komen die de zelfstandigheid van (kwetsbare) ouderen kunnen vergroten door het ondersteunen van het eigen netwerk en het bij elkaar brengen van betrokken maatschappelijke organisaties. Bij de opleiding Toegepaste Gerontologie aan de hogeschool Windesheim in Zwolle wordt het hoofd geboden aan dergelijke ontwikkelingen.

Anneke Nijhoff, conceptontwikkelaar wonen en services bij Famegroep, licht toe: "De opleiding Toegepaste Gerontologie legt een belangrijke basis in de benodigde omslag van het denken over de huidige traditionele ouderenzorg. Afgestudeerden kunnen straks van de zelfstandigheid van kwetsbare ouderen vergroten, door het ondersteunen van het eigen netwerk en het bij elkaar brengen van betrokken maatschappelijke organisaties."

De scheiding tussen wonen, welzijn en zorg zoals die nu bestaat, is niet langer van deze tijd. Door de barrières weg te nemen, kunnen nieuwe beelden ontstaan over de wensen en behoeften van de ouder wordende mens. De overgang van het zelfstandige onderkomen naar een zorginstelling bijvoorbeeld zou dan in de toekomst wellicht niet meer noodzakelijk zijn.

Het is van groot belang dat deze opkomende ontwikkeling tijdig het hoofd wordt geboden. De snel toenemende vergrijzing en de afbouw van de huidige financiële middelen voor de zorg laat de Nederlandse maatschappij geen andere keus.

"Als het scheiden van wonen en zorg binnen enkele jaren is doorgevoerd kan de Toegepaste Gerontoloog een belangrijke rol spelen om van een traditionele ouderenzorg naar een integrale aanpak wijkgerichte aanpak te komen", besluit Nijhoff.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen